City

Коли Ви на порозі створення ОСББ

Опубликовано Опубликовано в рубрике Реєстрація, Статті

City
Нагадуємо, що 1 липня 2015 року розпочав свою дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». А це означає, що з 1 липня 2015 року всі житлово-експлуатаційні контори (ЖЕКи) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) підлягають ліквідації чи реорганізації.
З цього часу перед співвласниками багатоквартирних будинків стоїть вибір між двома формами управління своїм будинком: за допомогою керуючого або створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Період роздумів законодавчо обмежений і становить рік, тобто. закінчується 01 липня 2016 року.
У разі пасивності мешканців керуючий будинком буде призначено виконавчим органом місцевої ради шляхом проведення конкурсу строком на один рік та можливістю наступної щорічної пролонгації (на підставі договору про надання послуг управління). Причому ціна надання послуг призначеним керуючим буде також визначено за результатами конкурсу.
Разом із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» продовжує діяти Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».
Відповідно до цього Закону ОСББ створюється власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку з метою сприяння управлінню, утриманню та використанню їхнього спільного майна. ОСББ є юридичною особою та підлягає державній реєстрації відповідно до закону.
Однією із суттєвих переваг його створення є можливість членів ОСББ самостійно визначати розмір внесків та платежів, а також затверджувати кошторис та баланс об’єднання, що сприяє відкритому плануванню майбутніх витрат та ефективному використанню наявних фінансових ресурсів.
Рішення про створення ОСББ приймається на установчих зборах, які ініціюються ініціативною групою власників квартир (не менше трьох осіб). Усі власники повідомляються про проведення зборів щонайменше за 14 днів до його проведення.
Зареєструвати ОСББ можна, подавши до відділу державної реєстрації управління юстиції заяву та установчий документ (статут) та протокол зборів ОСББ. Оплата адміністративного збору у разі законодавством не передбачена.